MAPA MORPHOSIS

Een warenhuis vol uitgesteld verlangen: muziek en beeldend theater in het V&D gebouw Haarlem.

In MAPA Morphosis maakten we met 22 kunstenaars rondom het thema ‘Toenadering en Afstoting’ een middag- en avond-programma, bestaande uit korte doorlopende performances vanuit de achtergrond van beeldende kunst, mime- en muziektheater. Het programma werd geopend door Ann Demeester, directeur van het Frans Halsmuseum en cultuurwethouder Marie-Thérèse Meijs.

Het voormalige V&D (en Hudson’s Bay) gebouw in het centrum van Haarlem fungeerde als metafoor voor de corona-crisis: groots, leeg en afwachtend. De bezoekers in en rond het iconische gebouw voelden de botsing met de humane principes van de samenleving, de worsteling om niet te mogen toenaderen en de zindering van het verboden avontuur.

Onder gastheerschap van Michael Helmerhorst en Ide van Heiningen beleefde het publiek de lege ruimte, de bemande ruimte en de weer ontvolkte ruimte. Alles op gepaste afstand. Ook werd het publiek direct betrokken via ‘Performing Arts Fair’. MAPA Morphosis was een unieke, spannende en ontroerende ervaring. Een sprong naar een hoopvolle toekomst en een reflectie op het cultureel erfgoed.

V&D gebouw, Grote Houtstraat 70, Haarlem

19 september t/m 1 oktober 2020

Foto’s: Machteld Aardse